Sulawesi’s ware aard
Het Indonesische eiland Sulawesi blijkt jonger dan gedacht. Zo’n 4 miljoen jaar geleden lag het centrale deel boven water en de rest van het eiland werd pas de laatste 2 miljoen jaar gevormd. DNA-onderzoek van dieren bracht dit aan het licht.
Geen ruzie met de buren
Dieren worden uitgewisseld tussen dierentuinen. Daar gaat een heel denkproces aan vooraf. Er wordt onder meer rekening gehouden met genetica, geslacht, leeftijd en karakter. Introducties in nieuwe groepen gebeuren op het ritme van het dier.
Pompoenplezier
De dieren van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael kijken ook uit naar de herfst. Regelmatig krijgen ze extra verrijking aangeboden met verschillende texturen, geuren en smaken. In deze periode versieren de verzorgers pompoenen, al dan niet gevuld met lekkers.
Halt aan herpes
Olifantenherpes komt voor in de natuur en in dierentuinen, maar tot dusver blijft het een groot mysterie hoe het te behandelen is... Wij werken mee aan het onderzoek rond de ontwikkeling van een vaccin en we onderzoeken onze eigen jonge olifanten om zo een uitbraak voorspelbaar te proberen maken.
Bonobo's versus mens
Onze wetenschappers hebben in het nieuwe bonoboverblijf in ZOO Planckendael twee onderzoeksprojecten lopen. Eén ontrafelt het concept samenwerking tussen bonobo’s en het tweede leert hoe emoties de beslissingen van de dieren kunnen beïnvloeden.
Ooievaars beginnen aan hun trektocht
Onze ooievaarskolonie is begonnen aan een indrukwekkende trektocht naar het zuiden. Het zijn territoriale vogels die altijd terugkomen naar hun nest. We kijken er al naar uit om ze terug te ontvangen in het voorjaar!
Wie is wie bij onze dertien bonobo's?
Expeditie Bonobo is het nieuwe verblijf van onze 13 bonobo's. Maar wie is nu wie, hoe zijn ze verwant aan elkaar en hoe kan je ze herkennen?
Welkom in het gloednieuwe bonoboverblijf: Expeditie Bonobo!
De bonobo’s in ZOO Planckendael hebben een nieuw verblijf. Zeg maar gerust een nieuw paradijs. Vijf keer groter dan voorheen. Bezoekers vervoegen een team wetenschappers dat in de Congolese jungle naar het onderzoekskamp trekt. Zo ervaar je het echte veldwerk via een avontuurlijk wandelpad en tenten vol onderzoeksmateriaal.
Ooievaars geslaagd met grootste onderscheiding
Voor het derde jaar op rij zijn er meer dan 100 jongen geboren in het park! 103 kuikens werden geringd, wat het gemiddeld aantal jongen per nest op 2,3 brengt. Een prachtig cijfer! De grootste kolonie van België telt nu 235 vogels in 66 nesten.
Welkom familie berberapen!
Zeven geredde berberapen kregen bij ons een warme thuis. Ze worden regelmatig illegaal meegenomen vanuit hun natuurlijke habitat om als huisdier te dienen. Eenmaal in ons land, komen ze dan tijdelijk in een opvangcentrum terecht omdat hun eigenaar ze niet meer kan of wil houden.